Izložba "Leptiri iz nove perspektive" ponovo predstavljena javnosti
Najrjeđe i najljepše vrste leptira Šibensko - kninske županije u dvorani Doma kulture u Kijevu.

U srijedu, 18.prosinca u Kijevu, otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Leptiri iz nove perspektive". Organizatori izložbe, JU Priroda Šibensko - kninske županije, u suradnji s Općinom Kijevo i udrugom Hyla odlučili su ponovo predstaviti  izložbu u dvorani Doma kulture u Kijevu kako bi javnosti prikazali djelić raznolikosti danjih leptira i pokazati koliko su važni kao sastavni dio prirodne baštine neše zemlje. Izbotr leptira za ovu izložbu daje pregled najrjeđih, najzanimljivijih i nekih od najljepših vrsta zabilježenih noću tijekom istraživanja u sklopu sjeveroistočnog dijela Šibensko - kninske županije. Istraživanjem dobiveni podaci bit će doprinos u evaluaciji Dinare kao budućeg parka prirode.

Izložbu čini serija od 12 fotografija na kojima su prikazane vrste s kojima se ljudi obično ne susreću, a spadaju među najljepše i najkorisnije kukce na Zemlji, budući da su vrlo važni oprašivači mnogh biljnih vrsta.

Načelnica Općine Kijevo, Lidija Slavić, istaknula je kako je istraživanje znatnim dijelom provedeno i na lokalitetima planine Dinara, koja je zbog svoje iznimne prirodne virijednosti predložena za zaštitu u kategoriji parka prirode.

Projekt je pokrenula JU Priroda Šibensko - kninske županije u suradnji s Udrugom Hyla, strukovnom organizacijom koja zapošljava znanstvenike i stručnjake s ciljem vrednovanja, očuvanja te zaštite prirode i bioraznolikosti. Cilj je bio prikupljanje podataka o danjim leptirima i utvrđivanja ugroza koje prijete njihovu opstanku. Osim vrijednih podataka, tijekom istraživanja nastale su i brojne atraktivne fotografije. Tako je zapravo i nastala ideja za organizaciju izložbe i predstavljanje ovih iznimnih stvorenja široj javnosti.

Dvorana Doma kulture u Kijevu pokazala se prigodnom lokacijom za održavanje izložbe, kao i zanimljive prezentacije kojom je Javna ustanova Priroda Šibensko - kninske županije prisutne upoznala s raznolikošću danjih leptira i njihovom koristi. Prezentacija je utemeljena na rezultatima istraživanja člana udruge Hyla i autora fotografija, dr.sc. Tonija Korena koji je prikazaoo danje leptire iz neuobičajenog motrišta - noću, kada miruju, izbjegavajući grabežljivce, čekajući novi izlazak sunca.

Izložba će biti otvorena do kraja ove godine.

Za više informacija:
JU Priroda Šibensko - kninske županije
t: 022 218 462
e: zastitaprirode@zpv-sibenik.hr
OPĆINE KIJEVO
Linkovi
© Općina Kijevo 2015 Sva prava pridržana